POTRAVINÁŘSKÝ OLEJ

  • Skvalen min. 5,9% (vysoká koncentrace v porovnání s jinými mastnými oleji)
  • Kyselina linolová (omega-6) min. 55% (vícenásobně nenasycená mastná kyselina)

VYSOKÝ OBSAH DALŠÍCH AKTIVNÍCH LÁTEK

  • Vysoké procento (min. 80%) nenasycených mastných kyselin ve formě triacyglycerolů
  • Z toho min. 60% ve formě vícenásobně nenasycených mastných kyselin ze skupin omega-6 a omega-3
  • Obsah vitamínu E (alfa-tokoferolu)

ZACHOVÁNO KOMPLEXNÍ SLOŽENÍ OLEJE SE VŠEMI PŘÍRODNÍMI VLASTNOSTMI A BIOLOGICKY AKTIVNÍMI SLOŽKAMI

  • Vysoký obsah skvalenu (chemopreventivní složka) v kombinaci s fytosteroly a mono- a diacylglyceroly
  • Vysoký obsah dalších nutričních složek: mono- a polynenasycené mastné kyseliny
  • Antioxidačně-emolientní látky: skvalen v kombinaci s vit. E a triglyceridy nenasycených mastných kyseliny

ZÁKLADNÍ VÝŽIVOVÁ CHARAKTERISTIKA (dle platné EU legislativy)

S ohledem na obsah jednotlivých klíčových aktivních látek a při dodržení námi doporučované minimální denní dávky je možné amarantový olej charakterizovat jako olej:

  • s přirozeně vysokým obsahem polynenasycených tuků
  • s vysokým obsahem kyseliny linolové, která má vliv na snížení cholesterolu v krvi a je potřebná pro normální růst a vývoj dětí
  • zdroj omega-6 a omega-3 mastných kyselin
  • s vysokým obsahem vit. E
  • potravina bez cukru, bez sodíku a bez soli
  • přirozený zdroj skvalenu (nejvyšší obsah z řad rostlinných zdrojů)

BENEFITY JEDNOTLIVÝCH AKTIVNÍCH SLOŽEK

Skvalen

  • isoprenoid (triterpen) se silně lipofilním charakterem, úplnou rozpustností v tucích a strukturách s lipofilními částicemi
  • je výchozí látkou a tedy i prekurzorem v biosyntéze cholesterolu a dalších sterolů včetně steroidních hormonů, které se učastní mnoha metabolických pochodů v lidském těle a sehrávají důležitou roli regulátorů či spouštěčů specifických biochemických reakcí
  • je významným lipofilním antioxidantem, stabilizuje nenasycené mastné kyseliny v tucích a brání jejich oxidaci
  • zejména v přítomnosti dalších antioxidantů, které jsou součástí amarantového oleje (alfa-tokoferol, vícenásobně nenasycené mastné kyseliny) je výsledný antioxidační efekt velmi silný
  • silné antioxidační působení je jedním z pozitivních faktorů při prevenci mnohých civilizačních onemocnění, např. infarktu myokardu
  • má významnou funkci ve stabilizaci buněčných membrán a v podpoře jejich funkcí, pozitivně podporuje metabolické pochody kůže (prevence a léčba zánětlivých a autoimunitních onemocnění kůže)
  • přenašec lipofilních látek v organismu (vitamíny rozpustné v tucích, xenobiotika, atd.)
  • chemopreventivní účinek – zvyšuje rezistenci tkání vůči nádorovým onemocněním, při pokusech v laboratorních podmínkách byli nalezeny schopnosti skvalenu chránit buňky proti negativním vlivům, které mohou vyvolávat nádorová onemocnění
  • příznivé působení na funkce nervové soustavy

Nenasycené mastné kyseliny, speciálně kyselina linolová (omega-6)

  • esenciální mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vyrobit samo a je nutné je přijímat z vnějších zdrojů
  • při nedostatku této mastné kyseliny hrozí pro organismus významná zdravotní rizika (doporučený denní příjem bez příznaků nedostatku omega-6 mastných kyselin byl stanoven na 4% z celkového energetického příjmu)
  • Hlavní funkce kyseliny linolové
  • plní strukturální funkce v organismu (podíl na stavbě buněčných membrán a jiných struktur, hlavně nervové soustavy, kde je nutná pro správnou funkci přenosu vzruchů mezi jednotlivými neurony, podpora paměťových funkcí, základ pro koncentraci myšlení a rozpoznávací schopnosti a jako podpůrná léčba při některých neurodegenerativních onemocněních)
  • výchozí látky pro další aktivní metabolity regulující pochody v organismu (regulace imunitního systému, zánětlivých procesů, srážlivosti krve, a hormonálních hladin)
  • nezbytná pro správnou funkci kardiovaskulárního systému, zvyšuje průchodnost cév a působí proti infarktu myokardu - regulace hladiny LDL cholesterolu
  • silný regenerativní efekt
  • má vlastnosti silného lipofilního antioxidantu
  • antimikrobiální a antimykotický účinek

Vitamin E

  • lipofilní antioxidant, vitamín rozpustný v tucích ze skupiny tokotrienolů
  • chrání buňky před poškozením volnými radikály, je tzv. zhášečem volných radikálů (ochrana DNA, bílkovin a lipidů před oxidačním působením)
  • podporuje funkce přenosu vzruchů mezi buňkami
  • hraje roli v neurologických funkcích organismu
  • výrazně zvyšuje elasticitu cévních kapilár a zabraňuje nadměrné agregaci krevních destiček
  • v důsledku svého vlivu na expresi některých genů vykazuje kladný vliv na hojení ran a regeneraci extracelulárních tkání, které byly zničeny např. v důsledku aterosklerotických změn
  • v neposlední řadě může nedostatek vitamínu E v kojenecké výživě způsobovat hemolytickou anémii kojenců. Při dostatku alfa-tokoferolu v mateřském mléce nebo umělé dětské výživě se tomuto onemocnění dá efektivně předcházet

Léčebný potenciál skvalenu je hojně využíván i v kosmetice. Samotný skvalen aplikovaný přímo na pokožku podstatně urychlí hojení oděrek, drobných ran a popálenin. Může významně zlepšit a někdy i zcela vyléčit kontaktní a alergické ekzémy (zejména v souběhu s vnitřním užíváním) i jiné poruchy regenerace kůže, prodlužuje schopnost pokožky snést bez poškození sluneční záření.