SKVALEN

  • skvalen se řadí mezi nutraceutika(* [lat. nutrio - živit],
  • látka lidskému organismu vlastní,
  • součást buněčných stěn,
  • zdroj buněčného kyslíku,
  • účastní se tvorby červených krvinek,
  • regeneruje játra a ledviny,
  • snižuje hladinu cholesterolu,
  • antioxidační účinek,
  • proti stárnutí pleti,
  • proti slábnutí zraku,
  • podpora imunitního systému,
  • podpora nervového systému.

(vše vědecky ověřeno)

(*)označení pro přípravky obsahující určité složky výživy, přírodního původu, které mají či se u nich předpokládají biologické účinky a příznivé působení na lidský organismus. Důvodem a motivací jejich konzumace jsou zásady zdravé výživy, prevence některých chorobných stavů či doplněk jejich léčby (rakovina, nemoci srdce a cév, obezita a různé poruchy metabolismu, snížení hladiny cholesterolu, poruchy paměti, zvýšení imunity aj.) např.: skvalen, koenzym Q, aminokyseliny, speciální oligosacharidy, laktobacily, některé mastné kyseliny (např. omega-3, 6), antioxidanty, vitaminy a další…

Skvalen

je přírodní látka typu isoprenoidů je biosyntetickým prekurzorem steroidů nebo antioxidačních látek (jako např. koenzym Q10). Je součástí buněčných membrán, v nichž určuje jejich kvalitu a odolnost proti tepelnému a chemickému poškození. Představuje jednu z nejdůležitějších lipidových složek kůže ovlivňujících její metabolismus a zachování příznivých mechanických vlastností. Díky svým fotoprotektivním vlastnostem je významnou součástí pleťové kosmetiky. Skvalen vykazuje také poměrně silné antioxidační vlastnosti a zpomaluje proces stárnutí kůže, reguluje látkovou přeměnu tuků a kladně ovlivňuje obranyschopnost organismu. Skvalen má celou řadu pozitivních biologických účinků. Předpokládá se snížení rizika vzniku různých typů nádorového bujení, velmi dobré výsledky v prevenci rakoviny prsu u žen. V mnoha vědeckých pracích se uvádí i možný chemoprotektivní efekt u rakoviny tlustého střeva, což je dnes jeden z nejaktuálnějších problémů české populace. Mezi další pozitivní vlastnosti skvalenu patří také jeho hypocholesterolemické působení. Skvalen efektivně snižuje cholesterol v krevním séru. Potenciální biologické účinky amarantu, které by bylo možné terapeuticky využít v prevenci či terapii metabolických poruch, byly studovány v celé řadě preklinických studií. Tyto užitečné vlastnosti jsou považovány za jedny z největších pozitiv, které konzumace amarantu a jeho složek nabízí. Kromě přímého využití amarantu v dietetických režimových opatřeních lze amarantovými produkty začlenit do běžné stravy, kde působí profylakticky. Navíc byla prokázána vyšší aktivita jaterního enzymu podílejícího se na transformaci cholesterolu na žlučové kyseliny.